“Pandemi Günlerinde Erasmus’la Dünyaya Açılmak”

Öğrenci değişim programlarında sanal ve fiziksel hareketliliği harmanlayacak projelerin Avrupa Komisyonu’nun gündeminde olduğunu belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Seçkin Taygun Altıntaş, öğrenci değişim programlarının gelecekte hibrid yapıya dönüşebileceğini söyledi. Gençlerin pandemiye rağmen dünyaya açılmak için heyecan duyduklarını belirten Altıntaş, bahar döneminde uluslararası değişim programlarına başvuracak öğrencilere, gitmeye planladıkları ülkelerin ve üniversitelerin pandemi politikalarını araştırmalarını önerdi. 

Pandemi üniversite gençliğini farklı açılardan etkiledi. Mart ayından bu yana tartışmaların odağında uzaktan eğitim yer alsa da öğrencileri düşündüren bir başka konu daha var: Bahar yarıyılında başvuruları açılacak olan Erasmus ve ikili protokollerle yurt dışında eğitim ve staj deneyimi. Erasmus ve öğrenci değişim programlarına başvurmak isteyen gençlerin akıllarındaki soru da kısa ve öz: Gitmek mi daha zor, kalmak mı? 

Yeni normale denk gelen güz döneminde öğrenci değişim programlarına talebin beklenenin üzerinde olduğunu kaydeden İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Seçkin Taygun Altıntaş, gençlerin pandemiye rağmen yurt dışı hayallerini ertelemediğini şu sözlerle özetledi: “Güz döneminde 17 öğrencimiz değişim programları kapsamında yurt dışına açıldı. Bahar yarıyılı başvurularına da öğrencilerin ilgi göstereceğini henüz dijital başvuru sistemimiz proje aşamasındayken gözlemledik. Sistemi 1 gün için demo olarak açtığımızda 77 öğrencimiz talep bırakmıştı. Sayı da gösteriyor ki; gençler, bu dönemde bile dünyaya açılma hayallerini ertelemiyorlar. Bu biraz da Z kuşağının farkı.” 

Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıf öğrencileriyle mezun olacakların Erasmus’tan yararlanamadıklarını kaydeden İKÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Altıntaş başvurucu sürecinin şöyle aktardı: “İlk yılındaki ve mezun durumundaki öğrenciler başvuramıyor ancak öğrenci üniversiteye başladığı yılın 1. döneminin sonunda transkriptini aldıktan sonra Erasmus sınavına başvurabiliyor.  Bu durumda da öğrenim hareketliliğinden yararlanabileceği en erken dönem 2. yılın ilk dönemi oluyor. 4. sınıf öğrencileri için de şöyle bir fırsat var: Başvuru dönemlerini takip edip, mezun olmadan önce başvururlarsa Erasmus+ Staj Hareketliliğinden mezun olduktan sonra faydalanabilirler.”

Başvuru Sürecinde Bir Kriter Olarak Pandemi

Seçkin Taygun Altıntaş, pandemi döneminde uluslararası eğitim ve staj programına başvuru yapmayı planlayan öğrencilere dikkat etmeleri gereken noktaları ise şöyle özetledi: “Gençlere Erasmus öğrencilerinin haklarını da içeren ERASMUS Beyannamesi’ni mutlaka okumalarını öneriyoruz. Bununla birlikte, Öğrencilerin Ulusal Ajans kurallarına göre, hareketlilik öncesi sigorta yaptırmaları gerekiyor. Öğrenim hareketliliğine katılan öğrenciler sağlık; staj hareketliliğine katılan öğrenciler ise sağlık, kaza ve mesuliyet sigortası yaptırmak zorunda. Genel Sağlık Sigortası (SGK) olan öğrenciler anlaşmalı ülkelerde öğrenim görüyorlarsa SGK’dan alacakları belge ile sigorta işlemlerini tamamlayabilirler. Özel sağlık sigortası gerekiyorsa, Eğitim Amaçlı (Öğrenci) Seyahat Sağlık sigortası yaptırmalılar.”

Pandeminin ERASMUS başvuruları sürecinde ciddi bir kriter olduğunu kaydeden Altıntaş’ın adaylara önerileri şöyle: “Gençler, COVID-19 faktörünü dikkate alarak, gidecekleri ülkenin sağlık uygulamaları ve karantina kuralları gibi politikalarını mutlaka araştırmalılar. Ülke ile birlikte başvurdukları üniversitenin dijital eğitim süreçlerini de araştırmalılar. Özellikle alacakları derslerin açılıp açılmayacağını başvuru sürecinde netleştirmeye çalışmaları çok önemli.”

Staj değişim programında başvuru yapacak öğrencilere de gidecekleri ülkenin pandemi dönemindeki çalışma sistemlerini araştırmalarını öneren Seçkin Taygun Altıntaş, ERASMUS öğrencilerinin merak ettiği temel başlıklar arasında yer alan konaklamaya ilişkin dikkat edilmesi gerekenleri de şu sözlerle özetledi: “ERASMUS öğrencileri için konaklama yeri genel olarak yurt dışındaki üniversite tarafından temin edilir. Üniversite bu konuda öğrenciye, “accommodation form” dediğimiz konaklama formu göndererek gereken yönlendirmeleri yapar. Ancak bazı ülkeler ve üniversitelerde kalacak yer tamamen öğrenci tarafından ayarlanmak durumundadır. Bu yarıyılda başvuracak öğrenciler yine pandemi gerçeğini dikkate alarak konaklama başlığını araştırmalılar. Örneğin olası bir karantina durumunda ya da yeni bir dalga riskinde konakladıkları yerin gündelik ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak temel donanıma sahip olması, öğrenciler için önemli.” 

Öğrenci Değişim Programlarında Hibrid Dönem 

Pandemi sonrasında öğrenci değişim programlarının da hibrid bir kimlik kazanacağını ifade eden Seçkin Taygun Altıntaş, “Sanal hareketlilikle fiziksel hareketliliği harmanlayacak yeni projelerin Avrupa Komisyonu’nun gündeminde olduğunu belirtti. Şu anda öğrencilerden bu konuyla ilgili sorular alıyoruz. Hatta, yurt dışındaki üniversite uzaktan eğitim veriyorsa, “Ülkeye giriş yapmadan derslerimi uzaktan alabilir miyim?” soruları da geliyor. Elbette, dersi istedikleri takdirde yurt dışındaki partner üniversiteye gitmeden uzaktan takip edebilirler; ancak bu durumda hibe desteğini alamazlar. Ek olarak ERASMUS’u yalnızca ders deneyimi ile sınırlamak, programın felsefesiyle de bağdaşmıyor. Üniversite yıllarında ERASMUS’la yurt dışı deneyimi edinmek, yalnızca eğitim ya da çalışma tecrübesi değil, 360 derece bir yaşam kültürü kazandırıyor.”

Yurt dışı deneyimi için bir yol hep var

Pandeminin ilk fazının değişim öğrencileri ve aileleri için oldukça stresli geçtiğini ifade eden İKÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Seçkin Taygun Altıntaş, o dönemde Pandemi nedeniyle üniversiteden 12 öğrencinin dönüş yaptığını, 55 öğrencinin ise pandemiye rağmen kalmayı tercih ettiğini söyledi. Değişim programı başvurularını son 1 yıldır dijital ofis üzerinden aldıklarını kaydeden Altıntaş, bahar yarıyılında başvuruları exchangeprogram.iku.edu.tr adresinden çevirim içi alacaklarını ve öğrencilerin ilgilerinin beklenenin üzerinde olduğunu kaydetti. ERASMUS başvurusunun kabul edilmemesi durumunda da yurt dışı deneyimi için her zaman bir yol olabileceğiniz kaydeden Altıntaş şunları söyledi: “Yurt dışı için her zaman bir yol var. Üniversitelerin  ERASMUS ve İkili Anlaşmalar dışında farklı projeleri de oluyor. Kültür Üniversitesi olarak geliştirdiğimiz öğrenci hareketliliği projemiz İKÜ World’e de öğrencilerimiz çok ilgi gösterdi. Türkiye’den 6 bin 5 yüz km ve daha uzakta bulunan ülkelerde eğitim olanağı sunan bu projemizde, öğrencilerimizden yurt dışında bulundukları akademik dönem için harç ücreti alınmıyor. İKÜ World Öğrenim Hareketliliğine, önümüzdeki akademik yıl için yüksek katılım bekliyoruz.”

Habere, Cumhuriyet gazetesinin 3 Şubat 2021 tarihli sayısında yer verildi. “ERASMUS’u düşünenler BUNLARA DİKKAT…” başlığıyla yayımlanan haberi okumak için lütfen tıklayınız…
 


Son Güncelleme Tarihi: Çar, 02/03/2021 - 16:44