Üniversitedeki ilk yılımda Erasmus+ programından yararlanabilir miyim?
Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler ve mezun olmuş öğrenciler öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. ANCAK, öğrenci üniversiteye başladığı yılın 1. dönemi sonunda transkriptini aldıktan sonra Erasmus sınavına başvurabilir, bu durumda da öğrenim hareketliliğinden yararlanabileceği en erken dönem 2. yılın ilk dönemidir, 4. sınıf öğrencileri mezun olmadan önce başvurmak koşuluyla Erasmus+ Staj Hareketliliğinden mezun olduktan sonra faydalanabilirler.
2. Hangi üniversitelere gidebilirim?
Her bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler farklıdır. Bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler ise web sayfasında görülmektedir. Partner üniversite seçerken öğrenim dili ve ders uyumu gözetilmelidir.
3. Not ortalamam 2.20'nin üstünde olduğu halde alt dönemden kalan derslerim var, programa katılabilir miyim?
Evet, alt dönemden kalan dersler Erasmus+ Programına katılmaya engel değildir. Akademik başarıda ölçüt en az 2.20 GNO’dur.
4. Erasmus Yabancı Dil Sınavları hangi formatta ve ne zaman yapılacak?
Erasmus Yabancı Dil Sınavları Üniversitemizin Yabancı Diller bölümü tarafından yapılır. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma bölümlerin oluşur. Örnek sorular için Yabancı Diller bölümünün web sitesi incelenmelidir. Sınavlar son başvuru tarihinden sonra yapılır, kesin tarihler Erasmus Ofisi ve Yabancı Diller Bölümü tarafından duyurulur.
5. Erasmus+ kapsamında staj yapacağım yeri İKÜ mü bulacak?
Staj yeri bulmak öğrencinin sorumluluğundadır. Web sitesinde bulunan staj yeri tekliflerini ve databaseleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca, bölüm hocalarınıza danışabilirsiniz.
6. Erasmus+ kapsamında staj yapacağım yeri ne zaman bulmam gerekiyor?
Staj yeri belirtilen son tarihe kadar bulunmalı ve kabul mektubu teslim edilmelidir. Bu tarih son başvuru tarihinden sonraki bir tarihtir.
7. Pasaport ve vizemi nasıl alacağım?
Pasaport ve vize işlemleri kişi ve gidilecek ülke bazında değişiklik gösterdiğinden öğrencilerin kendi sorumluluğundadır. Pasaport alırken harç ödemek zorunda kalmamak için, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan öğrenci belgesi almanız gerekmektedir. Vize belgelerinden biri ise, tarafımızca yazılacak ve talep edildiğinde verilecek vize/hibe yazısıdır. İlgili belgede yurtdışındaki öğrenim süreniz ve alacağınız hibe miktarını belirtilecektir.
8. Vize için üniversiteden yazı almamıza rağmen niçin konsoloslukta vize ücreti ödüyoruz?
Üniversiteden vize yazısının alınması vizeyi kolay almanızı sağlamak içindir. Bazı Konsoloslukların ya da Büyükelçiliklerin vize ücreti talebinde bulunması tamamen o kurumların inisiyatifindedir. Zira bu kurumlar, bulundukları ülkeler içerisinde bağımsızdır ve bu tarz uygulamaları tamamen bağlı oldukları devletlerle alakalıdır.
9. Sağlık sigortası zorunlu mu? Nasıl yaptıracağım?
Ulusal Ajans kurallarına göre, tüm öğrenciler hareketlilik öncesi sigorta yaptırmalıdır. Öğrenim Hareketliliğine katılan öğrenciler sağlık; staj hareketliliğine katılan öğrenciler sağlık, kaza ve mesuliyet sigortası yaptırmak zorundadır. Genel Sağlık Sigortası (SGK) olan öğrenciler anlaşmalı ülkelerde öğrenim görüyorlarsa SGK’dan alacakları bir belge ile sigorta işlemlerini tamamlayabilirler. Anlaşmalı ülkeler ve gerekli belgeler için SGK’dan bilgi alınmalıdır. - Özel sağlık sigortası yaptırmaları gereken öğrenciler Eğitim Amaçlı (Öğrenci) Seyahat Sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
10. Erasmus+ Programı ile yurtdışındaki üniversitede öğrenimime devam edeceğim, öğrenim ücretini hangi üniversiteye yatıracağım?
Erasmus+ programına devam edildiği dönem içerisinde öğrenim ücreti öğrencinin kendi üniversitesine yatırılır.
11. Yurtdışına çıkmadan İstanbul Kültür Üniversitesi'ne de kayıt ve ders seçimi yapacak mıyım?
Erasmus+ programı dâhilinde Erasmus öğrencisi olunup olunmayacağı kesinleştikten sonra yurtdışına gitmeden önce İstanbul Kültür Üniversitesi'ne kaydınızı yaptıracaksınız, ancak ders seçimi yapmayacaksınız. Güz + Bahar dönemi olarak okuyacak olan öğrenciler, Bahar döneminin başlangıcından önce kayıt yenilemek zorundadırlar.
12. Yurtdışında eğitim görülecek olan üniversitelerde barınacak yeri nasıl bulacağız?
Yurtdışında eğitim görecek olduğunuz süre zarfında kalacak yeriniz genel olarak yurtdışındaki üniversite tarafından temin edilmektedir. Üniversite bu konuda öğrenciye yönlendirme yapmaktadır. (accommodation form - konaklama formu göndermektedir) ancak bazı ülkeler ve üniversitelerde ise kalacak yer tamamen öğrenci tarafından ayarlanmak durumundadır.
13. Gidilen ülkede bizi karşılayacaklar mı?
Gidilecek olan ülkelerde öğrencilerin havaalanlarında, otobüs terminallerinde ya da tren istasyonlarında karşılanması tamamen karşı üniversitenin inisiyatifindedir. Bu konuda bağlayıcı bir hüküm yoktur.
14. Gidilen üniversitelerde alacağımız dersler hangi dilde olacak?
Öğrencilerimizin yurtdışında eğitim görecekleri üniversitelerdeki öğrenim dili web sitemizde anlaşmalar bölümünde yer alan anlaşma metinlerinde yazmaktadır. Öğrencilerimizin Erasmus başvuru döneminde, bu anlaşmaları inceleyerek ve bölüm koordinatörlerine danışarak tercih yapmaları ve gitmek istedikleri yerleri önceden araştırmaları önerilir.
15. Hibelerimizi neye göre alacağız?
Hibeler, partner üniversitelerin akademik takvimindeki tarihlere göre hesaplanır ve hibe sözleşmesinde belirtilir. Bu tarihler, üniversiteden üniversiteye değişmekte olup ilk ödemenin yani %80'lik peşin ödemenin yapılabilmesi için baz alınır. Kalan ödeme (%20), öğrencilerimizin eğitim dönemlerindeki başarı oranına, Katılım belgesinde yer alan tarihlere göre ve gerekli tüm belgeleri tamamlama şartına bağlı olarak yapılır. Katılım belgesinde yer alan tarihler öngörülen hareketlilik tarihlerinden farklıysa %20'lik ödemede artış ya da azalma olabilir.
16. Hibeler ne zaman ödenecek?
İlk ödeme, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Üniversitemiz Erasmus bütçe hesabına hibelerin aktarılmasıyla, öğrencilerimizin evraklarını eksiksiz ve talep edilen şekilde tamamlayarak hibe sözleşmelerini imzaladıktan sonra ilgili öğrencinin Euro (€) hesabına yatar. Kalan ödeme, öğrencilerin dönüşüne binaen gerekli belgeleri tamamladıktan sonra-akademik başarı şartına bağlı olarak-yatırılır.